Woi Vote Betul2 La!

(Image credit)

Presenting our special guest writer today: Johan bin Haji Awang

“Melayu takde bodek!

Bila time berbual, satu2 macam betul je kutuk PAP itu lah, ini lah, harga HDB mahal nak mampos, harga bas/MRT asik naik even though tiap2 tahun untung ratus2 juta. Harga barang kat pasar naik pasal government pilih landlord ikut harga supermarket, harga hospital naik, obat naik, klinik naik, semua naik. Gaji je tak naik2. Kalau naik pon very pathetic.

Dah tu duit CPF sendiri, da lah kena paksa simpan tiap2 bulan, dah tua belum tahu dapat keluarkan. Suka aku ah nak buat beli kereta ke nak pegi haji ke nak bukak bisnes goreng pisang. Duit aku apa! Tiap2 bulan aku simpan! Da lah kau makan duit bunga dia puluh2 tahun tak kenyang2 ke?

Abistu orang melayu masuk army pangkat tinggi2 pon jadi apa? Berhenti masok Ass-tar? Pilot cume boleh bawak cargo plane je. Navy? Hahaha jangan buat kelakar sini ok aku serious.

Apa Singapore takde corruption? Takde nepotism? Kau tengok sape pegang post paling tinggi? Anak dia jadi apa skarang? Anak dia nye bini kerja mana? Gaji brape? Apa takde orang lain ke boleh buat kerja2 tu semua?

Please ah. Ada banyak lagi. Orang luar datang belajar ada scholarship, da tu dapat PR senang2. Gaji pon muai, NS tak kena. Sini punye policy semua pasal duit aje. Duit duit duit. Takde duit pegi mampos. Kau tengok casino. Kena pelawa mcm anak dara. Kompeni2 semua lagi precious dari orang. Ugama jangan cakap, aku tanya ustat2 aku, diorang pon tak tahu apa direction skarang.

Aku da give up. Ramai orang da give up.

Cuma yang aku tak paham, lepas ye2 berbual2 macam gini, aku tanye orang diorang nak vote sape, satu2 takot nak jawab. Bukan pasal secret, tapi pasal diorang takot kalau diorang vote PAP nanti tak dapat beli rumah, kena target pat kerja, hidop susah lah.

COME ON LAH!! Korang dah kenapa??! Berapa ramai orang vote PAP pon susah dapat rumah jugak, bodoh. Nak bet? Kau tanye makcik2 pengampu PAP yang selalu pakai baju putih, rebut2 salam cium tangan dengan MP PAP semua. Kau tanye diorang anak diorang senang dapat rumah tak? Kau tanye diorang time diorang bayar bill api air ada dapat special “Pembodek PAP Discount” tak? Ke diorang ada special EZ-link card bila naik MRT jadi orang cacat nak kena kasi diorang tempat duduk?

Takde dok! Semua sama je. Ni semua dalam kepala otak kita je. Aku baru baca pat suratkhabar hari ni, ada opposition punye orang dia dulu2 pon vote for opposition, padahal dia keje civil servant siak. Lepas tu dia masih dapat promoted macam biasa. Kawan2 aku vote opposition pon masih sama je. Pakcik makcik aku vote opposition pon lepas tu dapat promotion boleh tinggal bungalow some more!

Kenapa?

Pasal vote tu secret. Diorang tak boleh track. Blog agaknya orang boleh track, tapi vote tak boleh.

Memang voting card ada serial number, tapi tu untuk make sure yang that the card is authentic. Lepas tu kau tengok cara the vote is collected, dalam kotak, diorang longgokkan semua, dengan kehadiran (kan aku da pakai proper Malay word) opposition party members, it is impossible to know who voted for whom exactly. Kalau kau rajen sket pegi baca la pasal ni (link 1, 2). Jangan jadi pengecut tak tentu pasal! Macam mana Melayu nak maju gini?

Jadi kau, orang Melayu, yang konon2 berani, jiwa pendekar, cucu Hang Tuah, sepupu Badang, and most importantly orang yang ada agama. Kau tahu apa yang betul, apa yang salah. Kalau kau hidup bawah Fir’aun yang zalim, lepas tu Fir’aun intimidate/bayar kau untuk pilih dia jadi raja lagi, padahal kau tak agree dengan dia, AND kau ada choice lain. Tapi kau still vote for Fir’aun. Kau rasa what does that say about you?

Bodoh, focus sikit boleh tak. Walaupon PAP macam Fir’aun, aku tak cakap yang opposition tu Nabi Musa. Aku tanya, kau punye punye prinsip harga brapa? $600? $800? $1000? Atau the perception yang hidup kau akan susah?

Nanti lain kali kalau kau kene make hard choices, kau cuma nak pilih yang hidup senang dapat duit je? Kalau gitu, kau memang patot jadi PAP supporter sampai mampos.”

؏

Advertisements

13 thoughts on “Woi Vote Betul2 La!

  1. Puashati! Betul Cakap! Sayang, tak ramai orang Melayu macam lu brader.
    Ni berbual kedai kopi lah kan.
    Silap hari bulan, ini macam punya orang, mati nanti kena belasah dengan malaikat bukan pasal tak sembahyang atau lain-lain kewajipan.

    Silap hari bulan Malaikat tanya satu soalan cepumas.
    ‘Hei Melayu! aku tanya satu soalan surprise, Kau takut Tuhan atau kau takut PAP?, Rezki kat tangan Tuhan atau Lee Kuan Yew? Kenapa kau takut dengan PAP bahalol? Kau undi PAP pasal kau takut tak dpat kerja kan? Bodoh punya MELAYU”

    Ayuh Malaikat yang lain, kita bedal ini orang. Dah bedal puas-puas, baru kita tanya dia sembahyang atau tidak. TAKWA dia pada PAP! BEDAL!!!!!!!!!!!

  2. Betul ape yg ko cakap! Aku pun tak paham kenape jorg sebok sgt vote pap utk upgrading. Upgrading pun korg bayar sendiri la. Ko pegi Hamid n sons mintak jorg upgradekan korg pun bleh pe. Jgn jadi kecut la.

  3. Tuesday I say sorry
    Wednesday I say will change
    Thursday more of the same
    Friday I keep quiet
    Saturday you vote me
    Sunday I say thank you
    Monday I screw you again.

  4. ahakz, vote opp and kau masih dpt $600 $800 $1000.

    semua dh hilang prinsip. BERANI KERANA BENAR people!

    People Power! Tkpe. walaupun opposition kalah, undi yg telah dikira semua menunjukkan “mereka” tak segagah yg mereka pikirkan. InsyaAllah, kita semua boleh maju as “ONE NATION”

  5. Memang betul ape yang kau cakap. Aku da gave up explaining to some of my peers about vote secrecy. Ape yang dorang takot sgt? Dorang tak realise that they ahould be our servants. they should serve singaporeans. walaupun wp ke, spp ke, nsp ke, xpdc ke.

    ini negeri bukan pap punya. ini negeri rakyat punya. krg tgk potong pasir ngan hougang da cukup. tak vote tok drg je drg tak kasih kau upgrading, deprive e town council of proper funds. kenape? drg rakyat singapura who merely exercised their rights to choose which party they want to serve them. Yg heran duit income tax org pp ngan hougang tetap kene byr. then lepas lima tahun, biasala pakai e upgrading bait. mcm org kiya pathetic sgt. by dng tat je drg da pandang ktrg mcm org bodo. Kasih drg duit je abe bual pasal upgrading, confirm drg vote punya. Sebab upgrading la benda yg paling mustahak bagi drg.

    tapi yg klakar ada jugak org yg terlalu shortsighted. Nanti kalau kau tegur drg ckp kau step into politics. Ini bukan pasal nk “step” into politics atau nk jadi politician…ini pasal hidup kita. and all u need is actually open up eyes a little wider n u can see whats gng on.

    Ada org vote pap pasal reason2 tertentu. Ada pasal blind loyalty. Ni pun takpe.

    yang buat aku mengamok is golongan besar org2 yg tk suka tapi vote jugak pasal takot dan terpaksa. pagi election day member aku call. Aku tanya dia vote petir ke tk. “dorang jugak..aku tanak pangkat aku affected” kawan aku ni kerja customs and he’s a smart guy who keeps himself abreast w whats gng on ard him, politics wise. but part vote secrecy tanak believe in. Anyways lau tk secret pun, ape yg kau nk takut kn?

    org kalau tanya aku..sape2 pon terus terang aku ckp aku tk vote fr drg. drg punya truck lalu pelan2 bikin telinga sakit dgn propaganda drg aku pekik suro drg piss off. bukan aku nk “step” fierce. just like many sporeans aku da terlalu frustrated w whats gng on. And sadly, during election day byk sgt org pon masih takot. si pendek kt tamp tu. org2 sumer complain pasal jarga rumah. and si millionaire ni boleh buat bodo dgn rakyat n ckp affordable. And they still voted fr him. pls la!!

    Skg aku da already counting down to e next g.e cos lets face it, we’re screwed fr another five yrs. tapi ni aku bual frank.. kalau sape2 complain pasal gst naik, harga rumah naik, ape2 naik…first thing id ask them…who did u vote for. kalau dia ckp pap, aku will reply “then diam suda. Tkya complaint”

  6. narrow-minded party……kasihan…..ish ish ish…macam mane melayu nk maju?! tengok ah , dah mcm gangster!! bahasa menunjukkn bangsa….org melayu apa nie sampai use vulgar language? pegi lah terus dduk kdai kopi….bual mcm ni, syok kn?!!! bangsa lain ada cari ilmu, bangsa kita…..hehehehe….mcm nie?! MALU NYEEEEEEE!!!!!!!!!!!!

  7. muahahahahaha…..sori gua masuk tak beri salam….tapi ketawa mcm gergasi……heheheeh….gua rasa rata2 masyarakat muda memang pro pembangkang….dan geng geng masyarakat muda kita nilah yg selalu menglusuri lelaman internet and being exposed to apa yg ekcoli berlaku kat spore skrg….

    .masalahnya sekarang lu bual2 panjang kat sini…..lu kutuk2 org yg support ciPAP…..apakan daya…..kebayakkan makciks and pakciks semua tak internet savvy….jadi dorang tak tau menahu hal ehwal yg sebenarnya…..alkisahhhh…..taibbbbbb….kalau kat suratkhabar berita semua tunjukkan ciPAP tu mcm mana pe tolong rakyat…..padahal padahal….

    .hmmmmmm…..gua cakap2 pun gua tgh pikir macam mana nak psycho all the makciks and pakciks jgn takut undi ciPAP….pasal aku pernah tanya sedara sebelah bini aku….jgn pautoh sama bini gua ahhhh…..dorang ramai2 undi ciPAP pasal dorang tak kisah pasal pultik2 ni semua….gua beriya2 explain jgn undi ciPAP sampai berbuih mulut aku nak kasi dorang paham pe pasal…..senang je dorang cakap…..korang yg muda2lah undi pembangkang….kita dah tua….muahahahahaha…..gua trus give up……

    gua rasa sebelum GE2016 kita patut reach out kat makciks pakciks ni semua jadi dorang mula paham akan keadaan yg generasi akan datang hadapi dan sama2 mengundi pihak pembangkang sekiranya pihak kerajaan masih tak berubah ubah lagi…..dan gua yakin dorang tak akan berubah selagi di bawah telunjuk Lee dynasty…..

  8. Wow strong words..Apa kata kau keluarkan article ini dekat suratkhabar, magazine dan yahoonews dan announce pada semua yang kau ni nak form opposition party… ask them to read and issue challenge dekat ruling party…barulah kau Melayu Singapura paling berani…dan ramai Malairen yang lain akan undi kau….

    kalau tak, status kau dan mereka2 yang kau komplain sama-sama sahaja…empty vessels do make the loudest sounds I hear…

  9. bro luh nyer cite nih going viral pat FB … kira macm Rockson versi Melayu ahh .. tarak hal comments are all macam kat Rahim maaro POSITIF .. lagi satu gua ingat ini media terang terang kasi makcik tudung putih more prominence is sebab doarang nak selit daun kasi perception yang org melayu vote pap .. tapi dalam 10 org melayu yg sewaktu dengan wa (30s to 40) 8 are pro oppo … so its PAP propaganda in its hegemonik(tul tak word tuh) ways kira divide and conquer .. smoke bombs et al .. so jgn termakan behind smoke screen ada 1 battalion enemy .. wassalam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s